Google+ Followers

zaterdag 28 januari 2012

Het einde en het begin van de Pardus?

In mijn vorige blog was ik door een bericht op de Pardus mailing-lijst nog hoopvol over het Pardus project. Maar afgelopen week is een en ander in een stroomversnelling geraakt. Dit begon door een bericht in de mailing-lijst. Hier werd de 'end-of-life' van Pardus 2011.x aangekondigd. Het tweede officiële bericht sinds maanden gaf alleen maar deze boodschap. Dus geen 2012? Helemaal verder niks.

Vlak hierna verschenen er twee mooie verhalen van ontwikkelaars die aan het Pardus project hebben meegewerkt. En deze twee verhalen geven aan dat de overheid en politiek ook in andere landen meestal geen flauw benul hebben waar ze mee bezig zijn. De Turkse overheid had een juweel in handen, maar deze hebben ze uit hun handen laten glippen.

Eerst het verhaal van Bahadir Kandemir, een ontwikkelaar die vijf jaar aan het Pardus project heeft gewerkt bij de Turkse overheidsorganisatie TUBITAK.

What Happend to Pardus (oh ja, in het verhaal moet je 2010 als 2011 lezen, heeft hij laten nog laten weten).

En vlak daarna verscheen het hele mooie verhaal van Ozan Caglayan, een ontwikkelaar die ook vijf jaar aan het Pardus project heeft meegewerkt.

My Pardus Story

En wat nu? Pardus is te goed en te speciaal om zomaar als een kaars uit te laten gaan, en dit geeft dan ook weer de kracht aan van een community en Open Source. De Pardus community is nu druk bezig om een 'fork' van Pardus op te zetten. Heb je ook een Pardus hart, meld je dan aan op het worldforum of deze facebook groep.

woensdag 18 januari 2012

Pardus - Alive and kicking!

Na weken geen officieel nieuws in de mailinglijsten, was er vandaag eindelijk nieuws van de ontwikkelaars. En het is goed nieuws! Pardus is still alive and kicking! Dus met zijn allen weer aan de slag voor deze speciale linux distributie.

Goed nieuws :)

en er komt dus een 'Future of Pardus' workshop

Workshop

woensdag 11 januari 2012

Keep The Pardus Alive

In mijn vorige bericht zei ik nog dat 2012 het jaar van de Pardus zou worden. Maar sinds dit bericht gaan er verschillende berichten rond over het Pardus project. Pardus wordt ontwikkeld door een Turkse overheidsonderdeel, en momenteel zijn ze binnen dit onderdeel aan het reorganiseren. En deze reorganisatie heeft ook invloed op het Pardus project. En de meeste communicatie verloopt in het Turks, wat door Google Translate zeer slecht wordt vertaald. Maar gelukkig zijn er Turkse Pardus gebruikers die vanaf dit jaar het Pardus nieuws in het Engels vertalen.

De eerste blog gaat over de stand van zaken over het Pardus project:
recent-news-about-pardus
En de tweede blog over een onderwijs project in Turkije:
project-fatih-and-pardus

Dus 2012 wordt nu het jaar van 'Keep The Pardus Alive', want Pardus een zeer bijzondere linux distributie die niet gestopt mag worden.

Oh ja, misschien zijn er in Nederland mensen die Turks kunnen lezen en berichten kunnen vertalen. Meld dit dan even op het Pardus Worldforum of Pardus.nl

zondag 1 januari 2012

2012 = Het jaar van de Pardus

Ik heb op deze blog al eens vaker over Pardus Linux geschreven, maar nam toch vaak weer eens een kijkje bij een andere distributie. Waarom ik een zwak heb voor Pardus zal ik in het kort uitleggen.
Het verschil tussen Pardus en andere (meestal de bekende) distributies is dat Pardus totaal geen commerciële bedoelingen heeft. Achter Fedora zit het commerciële Red Hat, achter OpenSUSE het commerciële SUSE en achter Ubuntu de commerciële activiteiten van Canonical. Maar ook is Pardus gewoon van de grond af aan opgebouwd, en dus niet gebaseerd op Debian, Fedora, Arch, etc. Maar het doel van Pardus is een OS te zijn voor momenteel de Turkse bevolking, maar dit kan natuurlijk uitgebreid worden met elk willekeurig land :).

Maar omdat de makers van Pardus zich momenteel toch vooral richten op Turkije is het aantal pakketten dat beschikbaar is een beetje minder dan bij de andere bestaande distributies. En hierdoor ging ik ook weer vaak kijken bij een andere distributies, omdat ik vooral twee voor mij belangrijke pakketten, Qgis en Kwooty, niet aanwezig waren in Pardus. Maar aan het eind van 2011 kwam hier met hulp van altoboo verandering in. Hij creëerde een zogenaamde pisi package van Qgis en hierdoor besloot ik zelf met behulp van pisido een pisi pacakge van Kwooty te maken.

Dus hierdoor mis ik geen software meer op Pardus, want het werkt al perfect op mijn Macbook Pro. In 2011 was mijn doel om aan te tonen dat Linux out-of-the-box perfect werkt op een Macbook Pro. Dit is met vlag en wimpel gelukt. En voor 2012 is mijn doel van 2012 om Pardus meer bekendheid te geven, en meer gebruikers enthousiast te krijgen voor Pardus. Ook wil ik ontbrekende Pardus pisi-packages maken, zodat er steeds meer mensen gebruik gaan maken van dit unieke OS. Dus geef een reactie op dit bericht voor tips, aanbevelingen, etc.

Mijn huidige Pardus desktop

(update 1: @Jos) GTK Firefox onder Pardus


(update 2: @Jos) GTK Thunderbird onder Pardus