Google+ Followers

dinsdag 19 juli 2011

Lean and mean Linux GIS machine (deel 3)

In de vorige blogs, deel 1 en deel 2, heb ik het gehad over Geoserver, OpenLayers en uDig. Maar soms wil je als GISser bepaalde analyses uitvoeren. Ook hier is in de Open Source wereld software voor te vinden. Een goed softwarepakket voor deze analyses is SAGA (System for Automated Geoscientific Analyses) GIS.
Voor de mensen die dagelijks met ArcGIS werken, SAGA kun je vergelijken met de ArcToolbox uit ArcGIS maar met een groot voordeel, het is vele malen sneller dan de ArcToolbox. Ook heb je als gebruiker beschikking over alle functies, zonder daar extra dure licenties voor te moeten aanschaffen. Je kunt SAGA GIS hier downloaden, en kies de versie die past bij je OS. SAGA GIS heeft zoveel functies die ik hier niet allemaal ga bespreken, dus een korte blog deze keer. Veel Linux en GIS plezier!


SAGA GIS met zijn vele functies

zondag 17 juli 2011

Lean and mean Linux GIS machine (deel 2)

In de vorige blog heb ik laten zien hoe je binnen 10 minuten een geheel op Open Source gebaseerde variant van ArcGIS server/ArcIMS kunt installeren. In dit deel zal ik laten zien hoe je eenvoudig een WMS/WFS service kunt aanmaken.

Desktop GIS
De meeste GISsers in Nederland maken aan de desktopkant gebruik van ArcGIS, MapInfo, AutoCad of andere commerciƫle producten. In de Open Source wereld bestaan ook verschillende desktop GIS pakketten. Dit zijn bijvoorbeeld Quantum GIS, MapWindow GIS (alleen Windows platform), OpenJUMP GIS en uDig.
Ik zal in deze blogs gebruik maken van uDig (User-friendly Desktop Internet GIS), omdat dit standaard de meest gebruikte GIS opslagformaten ondersteunt, zoals PostGIS, SDE, Oracle Spatial en Shapes. Ook is de SLD (Styled Layer Descriptor) ondersteuning in uDig perfect, en zowel Geoserver als uDig gebruikt dit voor het cartografisch opmaken van GIS gegevens.

Downloaden en aan de slag
Om te beginnen hebben we voorbeeld gegevens nodig, dus we downloaden bij het CBS het bestand met buurtgegevens uit 2007. Pak dit bestand uit in een willekeurige map, bijvoorbeeld /home/richard/data.
Nu gaan we uDig versie 1.2.2 downloaden, dit kan op dit adres. Kies het bestand dat past bij je eigen platform, voor mij is dit het bestand Linux x86_64 Zip. Pak dit bestand uit in de map apps die we in deel 1 hebben gemaakt, en je ziet een nieuwe map met de naam udig. In de map udig staat het bestand udig.sh (dit is op Windows/OSX anders), en dubbelklik op dit bestand of voer het uit in een terminal met ./udig.sh.


Welkom bij uDig

Werken met uDig
Ik ga hier niet alle functies van uDig bespreken, maar ik geef globaal aan hoe je data kan toevoegen en deze op een bepaalde manier kan presenteren. Als je meer wilt weten over uDig is mijn ervaring om het gewoon uit te proberen, want dat is de beste leerschool.
We gaan nu het shape bestand gem_2007_gn2 toevoegen aan uDig:
- Kies in het menu voor Layer, daarna voor Add, in het nieuwe venster voor Files en klik op Next.
- Blader nu in het nieuwe venster naar de map data waar de bestanden staan, en kies voor het bestand gem_2007_gn2.shp en klik op OK. En je ziet het onderstaande beeld.


Alle gemeenten van Nederland in uDig

- We gaan nu de gegevens van de gemeenten op een andere presenteren. Bijvoorbeeld het percentage inwoners van een gemeente tussen de 15 en 24 jaar.
- Klik in het Layer venster op het schilderspalet, kies in het nieuwe venster voor Theme.- Kies bij Attribute voor P_15_24_JR, Classes voor 10, Break voor Unique Values en bij Palette voor Spectral, en klik op OK. En de gegevens zien er nu zo uit.


Percentage leeftijd tussen de 15 en 24 jaar per gemeente

De gegevens publiceren met Geoserver
De gegevens die we hier presenteren kunnen voor andere gebruikers ook interessant zijn. Dus gaan we de gegevens publiceren via internet. Dus gaan we naar onze Geoserver uit deel 1. Open een webbrowser een ga naar de URL http://localhost:8080/geoserver/ en login met de gebruiker admin met het wachtwoord geoserver.
- Klik in het beginscherm van Geoserver op Workspaces. Klik in het nieuwe scherm op Add new workspace, vul in bij name: publiek en bij namepspace URI: http://publiek.org en klik op submit.- Klik nu aan de linkerkant op Stores. Klik in het nieuwe scherm op Add new Store. Kies in het nieuwe scherm op Shapefile. Kies in het nieuw scherm bij workspace voor publiek, vul bij Data Source Name in: gemeenten2007, vul bij Description in: Gemeenten Nederland 2007 en klik bij Shapefile location op Browse. Blader nu naar de map waar het bestand gem_2007_gn2.shp staat en klik op Save.- Klik in het nieuwe scherm op Publish achter de naam gem_2007_gn2. Er verschijnt nu een scherm met verschillende publiceer instellingen. We stellen nu alleen het Declared SRS in op EPSG:28991 via Find, en de Native Bounding Box en de Lat/Lon Bounding Box via de optie Compute. Klik helemaal onderaan het scherm op Save.
- Klik nu aan de linkerkant op Layer Preview, zoek publiek:gem_2007_gn2 en klik dan rechts op OpenLayers. Gefeliciteerd, je eerste WMS service verschijnt in een nieuw webrowser venster :).


Je eerste WMS service :)

De service aanpassen
De WMS service ziet er mooi uit met een grijze kleur. Nu willen we het presenteren zoals we het in uDIg hebben gemaakt. En dat doen we dus d.m.v. SLD.
- Klik in weer op het schilderspalet, en kies in het nieuwe venster voor XML. Selecteer alle SLD XML code en kopieer dit naar het klembord.- Klik nu in Geoserver links op Styles, en klik in het nieuwe scherm op Add a new Style. Vul in het nieuwe venster bij naam: percentage1524, en plak de SLD XML code in het editorvenster. Klik nu onderin het venster op Submit.
- Klik nu links op Layers, en zoek in het nieuwe scherm naar de layer gem_2007_gn2. Klik op de naam en de eigenschappen van de layer worden getoond. Kies bovenin voor Publishing, en kies in het nieuwe scherm bij Default Style voor percentage1524, en klik onderaan het scherm op Save.
- Klik nu links weer op Layer Preview, zoek gem_2007_gn2 en klik op OpenLayers. Je ziet de gegevens nu zoals we ze willen presenteren.


Je eerste WMS anders gepresenteerd

En nu de boel serveren
We werken nu lokaal op onze eigen PC/Notebook, maar als Geoserver op een webserver staat, is de werking precies hetzelfde. Dus nu wil je graag dat iemand WMS kan gebruiken binnen uDig.
- Kies in uDig in het menu voor Layer, kies dan Add en kies in het nieuwe venster voor Web Map Server en klik op Next. In het nieuw venster vul je de URL naar de WMS service in, in ons geval http://localhost:8080/geoserver/publiek/wms en klik op Next. Nu verschijnt er een venster met alle gegevens binnen de WMS, in ons geval maar 1, dus kies hier gem_2007_gn2.
- Er wordt nu een laag met onze WMS gegevens toegevoegd, het kan zijn dat je nog even de juiste projectie gegevens moet instellen. Dit doe je door onder het kaartje in uDig op RD_NEW te klikken, en in het nieuwe venster te zoeken op 28992 en op OK te klikken.

Tot slot, veel Linux en Open Source plezier :).

donderdag 14 juli 2011

Lean and mean Linux GIS machine (deel 1)

In mijn dagelijkse werk ben ik de hele dag bezig met GISsen. GIS staat voor Geografisch Informatie Systeem, en sinds de komst van Google Earth kan ik op verjaardagen beter uitleggen wat GISsen ongeveer is. En ook in de GIS wereld is er sinds jaar en dag sprake van een soort Microsoft/Apple locked-in constructie. Weinig openheid en vooral gebruik maken van eigen standaarden.

De laatste jaren heeft het gebruik van Open Standaarden al een vlucht genomen, denk hierbij bijv. aan WMS, WFS, SLD, etc, en ik denk dat het nu tijd wordt dat de Open Source GIS software een vlucht gaat nemen. Op heel veel plekken in Nederland wordt al gebruik gemaakt van Open Source GIS software, maar de normale GISser denkt nog steeds dat dit heel moeilijk te implementeren is.

Wat ik met deze, en de komende blogs, wil laten zien is dat je als GIS gebruiker heel eenvoudig een server/desktop GIS PC/Notebook kan inrichten die geheel op Open Source is gebaseerd. Dus alle GIS gebruikers in Nederland die voornamelijk ESRI (Amerikaans bedrijf) software gebruiken, je GIS leven kan binnenkort snel gaan veranderen ;).

Om te beginnen
De uitleg die ik geef bij het installeren van software is misschien de meest ideale oplossing. Maar omdat ik werk op een Linux systeem, Pardus, probeer ik het zo uit te leggen dat een gebruiker het ook op een Windows of OSX systeem kan gebruiken.

ArcGIS server? Vraag je geld maar terug
Alles moet tegenwoordig werken met of op internet, dus beginnen we met het instellen van een zogenaamde geoserver. Met deze server kan je WMS en WFS aanvragen afhandelen. Er zijn hiervoor een drietal bekende Open Source oplossingen die je kan gebruiken. Dit zijn Mapserver, Deegree en GeoServer. Ik kies voor Geoserver omdat het een mooiste interface heeft voor het instellen van WMS en WFS services. Geoserver werkt als een servlet, dus moet draaien op een webserver die servlets ondersteunt. Hiervoor maak ik gebruik van Tomcat versie 6. Dus laten we beginnen!

Downloaden en installeren Tomcat
- Download Tomcat6 hier, en kies het bestand apache-tomcat-6.0.32.tar.gz (voor andere OS, kies het juiste bestand).
- Download Geoserver hier, en kies voor web archive (voor alle OS'en).
- Maak een map met de naam apps, en pak het bestand apache-tomcat-6.0.32.tar.gz hier uit. Je ziet nu een map met de naam apache-tomcat-6.0.32.
- Open een terminal, type: cd apps/apache-tomcat-6.0.32/bin/
- Hier zie je een bestand voor het opstarten van Tomcat, startup.sh en het afsluiten van Tomcat, shutdown.sh (voor andere OS'en zoek het juiste bestand).
- Type: ./startup.sh (Zorg wel dat je JRE (Java) op je PC/Notebook hebt staan, en dat de variable JRE_HOME bekend is. Op Pardus is dit standaard goed :) ).
- Open een webbrowser, en ga na het adres http://localhost:8080/, en Tomcat is up-and-running! Eenvoudig toch?


Tomcat6 up-and-running

En nu de Geoserver
- Stoppen van Tomcat, type: ./shutdown.sh.
- Uitpakken van het bestand geoserver.war in het bestand geoserver-2.1.1-war.zip. Plaats dit bestand in de map apps/apache-tomcat-6.0.32/webapps/.
- Type: ./startup.sh voor het opnieuw opstarten van Tomcat (bij het opstarten wordt het bestand geoserver.war automatisch uitgepakt).
- Ga weer naar je browser, en ga na het adres http://localhost:8080/geoserver/
- Login met de gebruikersnaam: admin en het wachtwoord: geoserver, welkom bij Geoserver.


Welkom bij Geoserver

- Standaard worden er bij Geoserver voorbeeldbestanden geleverd, dus klik op Layer Preview, en bij tiger:poly_landmarks op OpenLayers. Gefeliciteerd, je bekijkt gegevens uit je eigen WMS server.


Gegevens uit je eigen WMS


Binnen 10 minuten je eigen Geoserver! De volgende keer gaan we een WMS service aanmaken met voorbeeld gegevens :).

woensdag 13 juli 2011

Hoe geef je een Macbook Pro zijn Pardus en vrijheid?

Om nog eens terug te komen op de vooroordelen die bestaan over Linux, zoals:
- Linux installeren is moeilijk ...
- Linux ondersteund hardware zeer slecht ...
- Linux heeft standaard totaal geen multimedia codecs ...

Gisteren viel mijn oog op de mededeling dat Pardus 2011.1 was verschenen. En ik heb voor Pardus altijd een zwak gehad, omdat het een Linux distributie is die totaal van de grond is opgebouwd en ontwikkeld wordt door een overheid (de Turkse overheid, dus Den Haag leer hier iets van :) ).

Dus de 64-bit iso gedownload, gebrand en installeren. En ....?
Pardus heeft de beste, mooiste en eenvoudigste installatie die momenteel in Linux-, Windows- en Appleland is te vinden. Voor screenshots hiervan moet je maar even op Google zoeken.
En of de hardware op deze Macbook Pro 7,1 goed wordt ondersteund, alles werkt 'out-of-the-box', inclusief de Broadcom en Nvidia drivers. En multimedia codecs? Ik zou zeggen welke codec niet?

Is er dan niks dat niet werkt? Geen enkele bug? Ok, er zijn schoonheidsfoutjes, start een console en wijzig het volgende:
- Het herstarten blijft 'hangen', dit is te verhelpen door het toevoegen van reboot=pci achter blacklist=nouveau aan het bestand /boot/grub/menu.lst.
- De broadcom driver start niet automatisch, dit is te verhelpen door het toevoegen van wl aan het bestand /etc/modules.autoload.d/kernel-2.6 .
sudo echo "wl" >> /etc/modules.autload.d/kernel-2.6
- De geluidskaart is niet optimaal ingesteld. Wijzig dit door invoeren van het commando alsamixer, druk op F6, kies HDA NVidia, ga naar Front Speaker en 'unmute' (door indrukken M) deze, en zet met de pijltje toets omhoog het volume op 100, 'unmute' ook Surround Speaker en zet ook dit volume op 100. Met Escape afsluiten en de wijzigingen bewaren met sudo /sbin/alsactl store 0.

Herstarten, en geniet dan van Pardus 2011.1 ...


Pardus 2011.1 - #linuxrocks

zaterdag 9 juli 2011

Hoe geef je een Macbook Pro zijn vrijheid?

Op mijn vorige 'blog' heb ik veel reacties gekregen. Maar wat mij in de reacties vooral opviel zijn een drietal punten:

- Er heerst nog steeds het beeld dat het installeren van Linux moeilijk is.
- Er heerst nog steeds het beeld dat Linux hardware slecht ondersteund.
- En er heerst nog steeds het beeld dat OSX en Windows standaard alle codecs ondersteunen, wat niet zo is want bij OSX heb je Perian en Flip4Mac nodig en bij Windows een of andere codecpack.

Met deze 'blog' wil ik laten zien dat dit helemaal niet zo is, en dat het installeren van Linux op hetzelfde niveau zit als het installeren van Windows of OSX. Als voorbeeld neem ik hiervoor een gesloten Macbook Pro systeem en mijn twee favoriete Linux distributies, Fedora 15 en ElementaryOS 0.1.

Mijn uitgangspunt is om de Macbook vrij te maken, dus er zal alleen Linux versie op staan. Maak daarom een backup van gegevens die je wil bewaren. Gebruik hiervoor op OSX geen Timemachine, maak kopieer het handmatig op een externe schijf die op FAT32 is geformatteerd. Dus op een bestandsformaat zoals je het in de winkel hebt aangeschaft.Fedora 15 met Gnome 3 en AWN


Fedora 15 op een Macbook Pro 7,1 in 8 stappen
1.) Download de Fedora 15 desktop editie (bijv. 64 bit variant) hier.
2.) Brand dit ISO bestand op een CD, die je daarna in je Macbook Pro plaatst.
3.) Herstart de Macbook, en druk op het moment dat het grijze scherm verschijnt op de linker ALT toets, en blijf deze indrukken totdat er een opstartscherm verschijnt. Kies in dit opstartscherm voor Windows CD (ja, OSX ziet Linux als Windows :)) en Fedora zal vanzelf opstarten.
4.) Als Fedora volledig vanaf de CD is opgestart (dit duurt ongeveer 1 a 2 minuten), kom je terecht in een volledig werkende desktop. Nu kan je beginnen met het installeren van Fedora op de Macbook. Ga met je muis naar de linkerbovenhoek, en er zal links een soort van 'dock' verschijnen. Klik op de onderste icoon, en de Fedora installatie zal beginnen. Voordat het installeren begint moet je een aantal keuzes maken die bijna gelijk zijn aan de keuzes die je krijgt bij een OSX of Windows installatie (vooraf of achteraf bij een installatie). Bij Fedora zijn dit:
- Toetsenbord (kies Engels VS).
- Plaats/land (kies Amsterdam of Brussel).
- Naam van je Macbook.
- Installatie medium (kies basic).
- Installatie layout (kies schijf volledig vervangen door Fedora). Dit is misschien niet de ideale layout, maar wel de layout die een gebruiker ook bij OSX of Windows zal kiezen).
- Wachtwoord Root (bedenk een mooi wachtwoord).
- Bootmanager (wijzig dit dan sda als er sda1 staat).
Het installeren zal nu beginnen, en binnen 5 minuten staat Fedora op de Macbook.
5.) Herstart de Macbook (rechtsboven op liveuser klikken, linker ALT toets indrukken, en kies voor reboot).
6.) De eerste keer bij het opstarten zal je een gebruikersprofiel moeten aanmaken, en log daarna in onder deze gebruiker. Welkom bij Fedora.
7.) Nu nog een aantal na-installatie acties, zoals die ook bij OSX en Windows gebruikelijk zijn. Je hebt een netwerkkabel nodig, want de drivers van het draadloze broadcom device zijn niet open, of een andere USB netwerk device die ‚out-off-the-box’ wordt ondersteund. Dit kan via een grafische interface, maar werken vanuit een terminal is soms duidelijker.
- su -c 'yum localinstall --nogpgcheck http://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-stable.noarch.rpm http://download1.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-stable.noarch.rpm'
- su -c 'yum update'
- su -c 'yum install akmod-wl'
- su -c ‚yum install yum-plugin-fastestmirror'
- su -c 'yum install gnome-tweak-tool gstreamer-plugins-bad gstreamer-plugins-bad-free-extras gstreamer-plugins-bad-nonfree gstreamer-plugins-ugly gstreamer-ffmpeg unrar java-1.6.0-openjdk java-1.6.0-openjdk-plugin gimp gimp-data-extras'
- rpm -ivh http://linuxdownload.adobe.com/adobe-release/adobe-release-i386-1.0-1.noarch.rpm
- su -c 'yum -y install flash-plugin'
8.) Je Macbook opnieuw opstarten, en veel Fedora plezier.ElementaryOS met Gnome 2.32 en Docky


ElementaryOs op een Macbook Pro 7,1 in 8 stappen
1.) Download ElementaryOS (bijv. 64 bit variant) hier.
2.) Brand dit ISO bestand op een CD, die je daarna in je Macbook Pro plaatst.
3.) Herstart de Macbook, en druk op het moment dat het grijze scherm verschijnt op de linker ALT toets, en blijf deze indrukken totdat er een opstartscherm verschijnt. Kies in dit opstartscherm voor Windows CD (ja, OSX ziet Linux als Windows :)) en ElementaryOS zal vanzelf opstarten.
4.) Halverwege de live-cd sessie krijg je de keuze om ElementaryOS te installeren of om het eerst uit te proberen. Kies voor Nederlands, en kies voor installeren. Ook kan er via het draadloos netwerk icoon al verbinding worden gemaakt met een draadloos netwerk, zo kunnen er tijdens het installeren al update worden geĆÆnstalleerd. Voordat het installeren begint moet je een aantal keuzes maken die bijna gelijk zijn aan de keuzes die je krijgt bij een OSX of Windows installatie (vooraf of achteraf bij een installatie). Bij ElementaryOS zijn dit:
- Toetsenbord.
- Installatie layout (kies schijf volledig vervangen door ElementaryOS). Dit is misschien niet de ideale layout, maar wel de layout die een gebruiker ook bij OSX of Windows zal kiezen).
- Bootmanager (wijzig dit dan sda als er sda1 staat).
- Plaats/land (kies Amsterdam of Brussel).
- Naam van je Macbook.
- Gebruiker gegevens (bedenk een mooi wachtwoord).
Wacht tot het installeren is voltooid.
5.) Herstart dan je Macbook. Als er geen activiteiten meer plaatsvinden moet je de Macbook handmatig uitzetten en daarna weer aanzetten met de Aan/uit knop.
6.) Nu nog een aantal na-installatie acties, zoals die ook bij OSX en Windows gebruikelijk zijn. Dit kan via een grafische interface, maar werken vanuit een terminal is soms duidelijker. De na-installatie acties die nodig zijn kan je op deze pagina vinden. Alle codecs, etc installeer je met dit commando:
- sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras
En voor de nvidia-drivers:
- sudo apt-get install nvidia-current
7.) Je Macbook opnieuw opstarten, en veel Elementary plezier.

Conclusie
Het installeren van een Linux distributie is net zo eenvoudig als het installeren van OSX of Windows. Een zeer gesloten hardware systeem zoals een MacBook Pro wordt binnen een half jaar goed ondersteund. Fedora 15 maakt gebruik van een nieuwere kernel dan Elementary, en ondersteunt hierdoor een MacBook ‚out-of-the-box’. Ook is de tijd die nodig is om Linux op een Macbook te installeren veel korter dan de installatie van OSX of Windows. En met dit nieuwe Linux systeem heb je alle mogelijkheden om er je eigen Macbook van te maken, zoveel visueel als de programma’s die je wilt gebruiken. Het Linux gevoel is een beetje zoals onderstaande afbeelding aangeeft, veel Linux plezier :).Het linux gevoel ...

dinsdag 5 juli 2011

OSX Lion - Eat this Fedora :)

Dit weekend liep ik toevallig tegen de OSX Lion Golden Master aan. En ik dacht, er zijn hier zoveel geluiden over, dus ik moest het uitproberen. En .. het ziet er leuk uit, is een mooie update van OSX 10.6.x, maar ... er is iets dat veel beter is voor je PC/notebook/laptop/Macbook. Dus ondanks dat de prijs van $29,95 voor dit product in de Windows wereld een koopje is, kan je denk ik de $29,95 veel beter gebruiken. Hoe? Nou hier een paar suggesties:
- een goed doel;
- een open source ontwikkeling;
- een open source community.

Maar als OSX gebruikers zal je nog steeds afvragen, waarom? Bekijk de onderstaande Fedora 15 screenshots en je zult het begrijpen. Die $29,95 verdient beter dan de aandeelhouders van Apple :).maandag 4 juli 2011

Elementary Luna - Hoe kom ik eraan?

Door het bericht over Elementary Luna krijg ik veel vragen van mensen over hoe ze zelf Luna kunnen uitproberen. Hier zijn twee methoden om aan Elementary Luna te komen. De eerste is een eigen 'daily build' te maken (maar pas op voor de GRUB bug), en de tweede is om je huidige Natty (x86 versie) om te toveren tot Luna. Maar pas op, het is en blijft een pre-release versie.

Update 05-07-2011:
Heb zelf methode 2 getest, en het beste lijkt deze manier:
sudo add-apt-repository ppa:elementaryart/elementary-dev
sudo apt-get update
sudo apt-get install pantheon

Nu even uitloggen en inloggen met pantheon als DE. En dan nog ..
sudo apt-get install elementary-desktop
sudo apt-get install elementary-default-settings

En dan veel plezier met de Luna pre-release.

zondag 3 juli 2011

Elementary Luna - Switchboard Wallpaperdemo

Vandaag een beetje bezig geweest met Elementary Luna, en kwam een leuke film tegen waar een van de ontwikkelaars laat zien hoe het wisselen van achtergrond in Luna gaat werken. Leuk om even te bekijken.

zaterdag 2 juli 2011

Elementary OS - Luna

De laatste weken weer druk bezig geweest met het testen van verschillende distros. En tot nu toe werken Fedora 15 en Elementary OS het snelst en best op mijn Macbook. De ontwikkelingen die de makers van Elementary allemaal voor ogen hebben, spreken mij aan. De bedoeling is om een geheel eigen OS te maken, en de software die ze de laatste tijd daarvoor ontwikkelen geven hiervan al een goed beeld. Zo is er al Dexter voor je contacten, Postler voor je E-mail, Beatbox voor je muziek en Marlin voor het beheren van je bestanden.

In de het huidige Elementary OS 0.1 is nog weinig te zien van deze producten, maar ik werk nu op een vroege alpha 0.2 versie die al een goed beeld geeft over hoe versie 0.2 er in november uit zal zien. Zo wordt er geen gebruik gemaakt van Unity of Gnome Shell, maar een eigen DE met de naam Pantheon. Wordt Docky vervangen door Plank. Komt er binnenkort switchboard, een module waarme jezelf een control-center kan inrichten, en zal er de komende maanden wel meer leuk nieuws verschijnen. Hier twee screenshots om alvast een voorproefje van Luna te geven.